Skip to main content

Civil War Trust

Second Manassas Quiz Answers

See how well you know this 1862 battle

1.    In late June 1862, Maj. Gen. John Pope, was appointed to lead a new Union Army in the east.  What was the name of his new command?

  • The Army of Columbia
  • The Army of the Potomac
  • The Army of the Rappahannock
  • The Army of the Shenandoah
  • The Army of Virginia


Answer: The Army of Virginia.  Called to the east because of his successes at Island Number 10 and Corinth, John Pope was given command of forces under Nathaniel Banks, Irvin McDowell and Franz Sigel—all of whom had been embarrassed by Stonewall Jackson in the Shenandoah Valley.  These formerly independent commands were now reconstituted as the Army of Virginia.

2.    This battle in Culpeper Country is considered the opening engagement of Robert E. Lee’s campaign to “suppress” Pope:

  • The Battle of Brandy Station
  • The Battle of Cedar Mountain
  • The Battle of Chantilly
  • The Battle of Kelly's Ford
  • The Battle of Rappahannock Station


Answer: The Battle of Cedar Mountain.  On August 9, 1862 Stonewall Jackson attacked the lead element of Pope’s Army under Nathaniel Banks at Cedar Mountain.  In the ensuing engagement Banks roughly one quarter of his total force, and would not fight in the remainder of campaign. ” 

Did you know: The Civil War Trust has saved 151 acres of land at the Cedar Mountain battlefield?  To learn more check out our Battle of Cedar Mountain page.

3.    While his troops enjoyed the fruits of their raid on the Union supply depot at Manassas Junction, Stonewall Jackson claimed that he feared what “more than General Pope’s Army”?

  • Displeasing General Lee
  • God's vengeance
  • Hunger
  • Liquor
  • McClellan's Army of the Potomac


Answer: Liquor In addition to the usual victuals housed at the Federal depot, there was also a large supply of whiskey stored for eventual distribution to Northern troops.  Concerned over the effect that drunkenness might have on his fighting men, Jackson ordered that the cache of liquor be destroyed saying “I fear that liquor more than General Pope’s army.”

4.    Pope’s failure to secure this crucial gap in the Bull Run Mountains allowed Lee to reunite his army.

  • Aldie Gap
  • Fox's Gap
  • Hopewell Gap
  • Ringgold Gap
  • Thoroughfare Gap


Answer: Thoroughfare Gap.  A fatal case of tunnel vision kept John Pope focused on Stonewall Jackson’s isolated portion of the Army of Northern Virginia while he completely ignored James Longstreet’s 25,000-man wing.  Thus, when Longstreet reached Thoroughfare, the gap was only lightly defended by James Ricketts’ division, whose 5,000 men were overwhelmed.

5.    Civil War battles were often known by multiple names.  Which of the following is NOT an alternate name for Second Manassas?

  • The Battle of Brawner's Farm
  • The Battle of Gainesville
  • The Battle of Groveton
  • The Battle of Ox Hill
  • The Second Battle of Bull Run


Answer: The Battle of Ox Hill.  Ox Hill is one of the alternate names for the Battle of Chantilly.

To learn more about the Battle of Chantilly, check out our Animated Map.

6.    The savage firefight at the Brawner Farm was the baptism of fire for Brig. Gen. John Gibbon’s brigade of Wisconsin and Indiana troops.  What nickname did Gibbon’s Midwesterners earn as a result of their performance on August 28, 1862?

  • The Brawner Brigade
  • The Cold Steel Brigade
  • The Daredevil Brigade
  • The Iron Brigade
  • The Lightning Brigade


Answer: The Iron Brigade.  Prior to the battle, Gibbon’s untested brigade was known primarily for their regulation uniforms, more specifically, the black dress hats they wore.  That would change, however, after their standup fight with  Stonewall Jackson’s veterans.  Thereafter Gibbon’s troops would be known as “The Iron Brigade. 

7.    Which famous Confederate General lost a leg in the fight a Brawner’s Farm?

  • Richard S. Ewell
  • A. P. Hill
  • John B. Hood
  • Stonewall Jackson
  • Isaac Trimble


Answer: Richard S. Ewell  While scouting in front of his division, Ewell, one of Jackson’s most efficient subordinates, was struck by a ball in the knee-cap, a wound that necessitated amputation.  Ewell’s battlefield performance would never be the same.   

8.    Which of the following is NOT a feature of the Second Manassas battlefield?

  • Brawner's Farm
  • Chinn Ridge
  • Groveton Woods
  • Horseshoe Ridge
  • Sudley Ford


Answer: Horseshoe Ridge  Horseshoe Ridge is a feature of the Chickamauga battlefield.

9.    Late in the evening of August 29, 1862, lead elements of Longstreet’s wing clashed with Federals around this small settlement near Manassas:

  • Centreville
  • Gainesville
  • Groveton
  • Sudley Church
  • Warrenton

Answer: Groveton.  A small collection of houses known as Groveton was the site of a twilight clash between John B. Hood’s Confederates and Federals under Irwin McDowell. 

10.    Fitz John Porter’s Fifth Corps suffered severe casualties as a result of its August 30 attack on Stonewall Jackson’s troops.  Jackson’s position owed much of its strength to which unique feature of the Second Manassas Battlefield.

  • Henry House Hill
  • Matthews Hill
  • Stony Ridge
  • An Unfinished Railroad
  • The Warrenton Turnpike


Answer: An Unfinished Railroad.  Though construction began in the 1850s, financial hardship had prevented the completion of the Manassas Gap Railroad’s Independent line.  The railroad company’s misfortune became an advantage for Stonewall Jackson’s men, who used railroad excavation for cover during the August 1862 battle.

11.    During the desperate fight between Porter’s and Jackson’s men on August 30, many Southerners, low on ammunition, resorted to these primitive weapons to stave off the Yankee attackers:

  • Hatchets
  • Rocks
  • Sharpened Sticks
  • Shovels
  • All of the above


Answer:  Rocks.  As the Confederates of Bradley Johnson’s brigade began to expend their last rounds, a man from the brigade’s Irish battalion was heard to exclaim “Boys, give them rocks!”  The Southerners began to pelt their attackers with stones from the railroad bed.  Fortunately for Johnson’s men, reinforcements soon arrived and the crisis was averted.

12.    Pope’s failure to adequately guard his left flank on August 30 left his army vulnerable to attack.  For a time, only a small brigade of Union troops under Col. Gouverneur K. Warren stood in the way the Confederate host.  Which of these regiments was decimated in their attempt to stop the Rebel onslaught?

  • The 1st Minnesota
  • The 24th Michigan
  • The 5th New York
  • The 149th Pennsylvania
  • The 2nd Wisconsin


Answer:  The 5th New York.  The colorful men of 5th New York - Duryee's Zouaves - stood practically alone against John Bell Hood’s famous Texas brigade.  In their gallant stand the New Yorkers lost 123 killed, more than any other regiment in the Civil War in a single action. 

13.    With the hope of destroying Pope’s army once and for all, Robert E. Lee ordered James Longstreet’s wing to attack the Federals’ vulnerable left flank.  Which First Manassas landmark did Lee set as Longstreet’s objective point?

  • Henry House Hill
  • Matthews Hill
  • Portici
  • The Stone Bridge
  • The Stone House


Answer: Henry House Hill.  Although the house from which this First Bull Run landmark derives its name was merely ruins, Henry Hill still dominated the area around Warrenton Turnpike—the Union Army’s main line of retreat.  Lee hoped to seize this vital hill and the road it commanded in order to destroy Pope.

14.    After the battle, which Union corps commander was court-martialed for disloyalty, disobedience and misconduct in the face of the enemy?

  • Philip Kearny
  • Irvin McDowell
  • Fitz John Porter
  • Franz Sigel
  • Edwin Sumner

Answer:  Fitz John Porter.  The late arrival of the Fifth Corps combined with his outspoken criticism of John Pope and fervent loyalty to Army of the Potomac commander George McClellan, made Porter an ideal scapegoat for the Union debacle at Second Manassas.  The court-martial found Porter guilty and he was cashiered from the army in January 1863.  Porter spent the rest of his life trying to clear his name.  

Read our full biography of Fitz John Porter.

15.    In spite of its significance, the Manassas Battlefield has faced—and continues to face—a number of preservation challenges.  Which of the following has NOT been a threat to the Manassas Battlefield?

  • A proposed Disney-themed attraction
  • Proposed widening of highways 66 and 29
  • The establishment of the Stonewall Gardens Cemetery within the park boundary.
  • The construction of a shopping mall at Sudley Springs Ford.
  • The erection of power lines on the battlefield.


Answer:  The construction of a shopping mall at Sudley Springs Ford.  At one time or other the Manassas National Battlefield has been threatened by development in a number of different forms.  Fortunately, the construction of a shopping mall is not one of them.

 

More Civil War Trust Quizzes

Want the Latest? Follow us on Twitter and Facebook:

Our Sponsors

Powered by Convio
nonprofit software